lördag 1 december 2012

Tre månader med Viktväktarna Online

Ja som några av er vet(?) så började jag min viktresa i januari 2009. Det gick i ett rasande tempo och i februari 2010 tyckte jag själv att jag var i mål när jag kom under 85kg. Jag var nöjd & glad och mitt "nya" liv hade börjat. Stolt över vad jag hade presterat, men samtidigt livrädd för att jag skulle gå upp allt igen... Men framför allt. JAG HADE BÖRJAT LEVA!!

Men pga av "krav" från landstinget för att få en bukplastik måste jag gå ner till under 82kg och det siktade jag på. Men jag vet inte riktigt vad som hände. Eller kanske egentligen. Om man nu ska skylla på nått så berodde det nog på att jag hade fått en helt annan livssituation. Från att kunna vara helt fokuserad på min viktminskning under hela 2009 (var arbetslös och min umgängeskrets var minimal) till att få ett aktivt liv, större umgängeskrets och det blev fullt fart med fester o liknande och så blev det helt plötsligt svårt att behålla fokus. Jag klarade att behålla vikten hyfsat med punktinsatser och jag tränade en hel del och tog många och långa promenader.
Det blandat med att jag faktiskt var och är livrädd för operationen tror jag kan vara anledningen till att jag jojjat i 2½ år. Plussa på lite lättja, "jag hinner", "jag tar tag i det på måndag"....osv osv...

Men när jag för knappt ett år sen kom över 90-strecket igen så kände jag att jag måste verkligen ta tag i det här igen. Började med LCHF efter att jag läst Matrevulotionen av Andreas Eenfeldt, men orkade bara med det i några månader. Det var en kick till att börja med då jag rasade 6kg på kort tid, men sen började vågen visa plus och jag saknade mina älskade kolhydrater. Hela våren gjorde jag återigen temporära besök i pointsvärlden när valken under tuttarna började bli för besvärlig. Jojja, jojja, jojja....
Sen kom sommaren med de ursäkter det innebär (någon som vet vad jag pratar om här?)
I slutet på augusti sneglade jag lite på Viktväktarna Online. Det var ju där det började i januari 2009.

Jag gav det en chans och köpte 3 månader och under den tiden sikta på min nya målvikt, 79,2kg exakt BMI25,0.
Det var banne mig det bästa jag gjort på länge!!
Efter tio veckor var jag i mål! Men nu beslutade jag mig för att ta ytterligare några kliv ner på minusstegen. När det gäller bukplastikkravet så låg jag på MAXgränsen och ville ha lite marginal. 76-77,5kg ÄR mitt slutgiltiga mål. Där kommer jag troligen att vara mer än nöjd.

Under dessa tre månader har jag gått ner 8,6kg och har 1,2kg kvar till mål.

Mina tre månader som jag har köpt är nu slut, men jag har bestämt mig för att fortsätta med detta underbara verktyg. Detta är perfekt för mig. Jag skriver in vad jag äter i checklistan och den räknar ut pointsen åt mig. Jag har tillgång till detta både på datorn och i mobilen. Är jag och handlar kan jag snabbt och lätt räkna ut pointsen i ett livsmedel, antingen genom att söka i livsmedelsdatabasen eller räkna ut det o pointskalkylatorn. Det kan verkligen inte bli smidigare.

I dagsläget vet jag ungefär hur mycket jag kan äta under en dag för att gå ner i vikt, men jag har ingen aning om vart min gräns går för att jag ska stå stilla i vikt. Så när jag kommit i mål (förhoppningsvis före jul) så kommer jag gå över till jämnviktsprogrammet och följa det i minst 3-4 månader, kanske fram till sommaren. Har jag inte kontroll så fortsätter jag ett tag till....

Detta kommer jag givetvis kombinera ihop med lagom dos av träning. Styrketräning 2-3ggr/vecka plus 2 pass med antingen gå/löp-band/PW ute eller crosstrainer. Tänkte så smått försöka mig på löpning som jag hittills inte riktigt fixar. De senaste gångerna har jag testat i väldigt små doser på bandet. Vi får se hur det går, men det skulle inte skada att få upp flåset lite. Jag kan gå powerwalk en mil utan problem, men springer jag fem minuter får jag dödsångest och känner mig klumpig som en elefant ;)

Hur som helst. Är det någon som läser detta och har funderat på Viktväktarna Online. Testa! Är det något ni undrar över så svarar jag mer än gärna på frågor. Även det som inte rör just själva viktväktarna utan även allt som jag med vikt att göra.
Jag sitter ju såklart inte med facit, men det skadar aldrig att bolla lite tankar, funderingar och tips! Kanske kan någon ge mig mirakeltips på hur jag ska komma igång med löpningen utan att jag ska få dödsångest och känna mig som en elefant ;) 

Nu är det dags för mig att säga gonatt! Imorrn blir det shopping o jakt efter ett par sköna vinterkängor/stövlar!

Må gott!

ps. Fredagens vikt: 78,7kg / -0,2kg. Nöjd med tanke på att det var tjejfest, ost&kex, vin och godis förra helgen ;)

1 kommentar:

 1. Jag syftar mer på att vissa personer (har vänner som går på VV så jag har sett detta flera ggr) samlar och samlar points och äter dåligt under veckorna för att sedan på helgen kunna ta några glas vin eller käka en godispåse.

  Jag dömer inte personer som använder sig av Viktväktarna men jag tycker det är ett dåligt system. Det kan omöjligt vara roligt att resten av sitt liv räkna points och leva på det sättet.

  Dessutom gillar jag inte Viktväktarna eftersom de tidigare uteslöt allt fett som fanns vilket gjorde folk sjuka. Därmed är min bild på Vikväktarna lite förstörd eftersom det fanns de som blev så pass förstoppade att de var tvungen att operera sig. Att inte göra research innan man presenterar ett koncept är fel i mina ögon.

  Jag har själv levt på Viktväktarna och jag uttrycker min åsikt ur min egen synvinkel. Jag har testat att äta mat, tro mig. Jag har testat allt. Jag ville ha lite snabba resultat och här står jag. Tro mig, jag har testat GI, tallriksmodellen, Viktväktarna och sunt förnuft men inget har fungerat eftersom jag tappar motivationen efter ett tag. Detta koncept trivs jag med.

  Grattis till dina förlorade kilon och att du hittat ett sätt som fungerar för dig!

  SvaraRadera